STICHTING MARAN

Symbool Stichting Maran

HOME          OVERDENKINGEN         CONTACT          WEGWIJZER          LINKS          DISCLAIMER

Gezondheid

“Spirituele gezondheid wordt in stand gehouden en bevorderd door aandacht voor de drie eigenschappen (guna's): gelijkmoedigheid (sattva), rusteloosheid (rajas) en traagheid (tamas). Gezondheid wordt in stand gehouden en bevorderd door aandacht voor de drie lichaamsvochten: wind (vata), gal (pitta) en slijm (kapha). Tridosha moet worden vermeden d.w.z. de drie lichaamsvochten moeten niet verontreinigd worden of uit balans raken.

Een gezond lichaam is de beste behoeder van een gezonde geest. Ziekte maakt de geest opgewonden en angstig. Het fysieke en het spirituele zijn de twee schalen van de weegschaal. Zij moeten in gelijke mate in, het oog worden gehouden, tenminste tot een zeker stadium van vooruitgang in de spirituele ontwikkeling is bereikt.”   (Bron: 1008 juwelen)

Sama dosha samagnisea sama dhatu mala kriyah

prassanatmenduya manah svastha itya bhidhiyate

Hij die zich in zijn ware zelf bevindt, wiens dosha’s (biokrachten) in evenwicht zijn, wiens Agni (metabolisme) in evenwicht is, wiens weefsels gezond zijn, wiens uitscheiding van afvalproducten goed is, wiens handeling juist zijn en wiens geest, ziel en zintuigen in extase zijn, hij wordt gezien als iemand die perfect gezond is.

 

“Natuurlijk evenwicht”


LEVEN VANUIT HET HART

VOET